ZAGREBAČKI BADMINTONSKI SAVEZ
Savska cesta 137 (IV. kat), 10000 Zagreb

tel. 091 2606 957

internet: www.zabad.hr
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IBAN: HR63 23400091110908376
MB: 3874320
OIB: 24136857762

ARHIVA VIJESTI:

2022., 2021., 2020., 2019., 2018., 2017., 2016., 2015., 2014.2013., 2012., 2011., 2010., 2009., 2008., 2007., 2006., 2005., 2004., 2003., 2002.

 

 

 

1. veljače

 

PROS 2022. - PODNESCI ZAPRIMLJENI

Do roka 31. siječnja zaprimljeni su podnesci klubova Medvedgrad 1998, Purger i Zagreb Maksimir. Upravni odbor izračunat će postotke, a potom preostaje da pričekamo rezultate Javnog poziva i "razrezani" iznos SSGZ-a za natjecanja. 

31. siječnja

 

ZAGREBAČKA LIGA - REZULTATI PRVOG KOLA

Kako javlja povjerenica Lige Renata Horvat Vrbnjak odaziv je bio odličan (106 igrača), bilo je dosta napetih mečeva, a i dosta iznenađenja. Najviše se iznenade igrači koji igraju Hrvatski kup činjenicom da posvuda ima dobrih igrača koji ne nastupaju na Hrvatskom kupu. Rezultate objavljujemo u rubrici Školski badminton, a ljestvice će uskoro...

28. siječnja

 

ZAGREBAČKA LIGA - LJESTVICE UOČI POČETKA SEZONE

Početnu ljestvicu sezone 2022-3. donosimo u rubrici Školski badminton.

ROKOVI 31. SIJEČNJA - PODSJETNIK 

Podsjećamo na rokove koji dospijevaju 31. o.m.:
- rok za finacijsko izvješće o korištenju proračunskih sredstava Grada;
- rok za podneske prema Pravilniku o raspdjeli sredstava za natjecanje. Podsjećano na obavijest od 4. siječnja i prigodni obrazac. Ujedno napominjemo da obrazac nije obveza, nego samo određeni podsjetnik na sve ono što podnesak mora sadržavati prema članku 5 PROS-a za 2022. Dakle podnesci mogu biti i na obrascu i u slobodnoj formi.

27. siječnja

 

SAŽETAK PROGRAMA ERASMUS+ ZA SPORT

Hrvatski olimpijskI odbor obavješćuje o suradnji s konzultantskom tvrtkom Projekt jednako razvoj (PJR), s ciljem praćenja prilika za financiranje projekata kroz evropske fondove. U privitku sažetak prezentacija programa Erasmus+ s izdvojenim pozivima za sport. Za upite se treba obratiti na sljedeće e-adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

26. siječnja

 

OROFACIJALNE OZLJEDE I PREVENCIJA - ANKETA

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu provodi istraživanja o orofacijalnim ozljedama i njihovoj prevenciji u sportu, a u svrhu tog istraživanja prosljeđujemo upitnik koji zahtijeva svega dvije minute vremena, a odnosi se na sportske ozljede donje trećine lica. Premda badmintonaši ne spadaju u najugroženije skupine vrag, ipak, ne spava.

Anketa je anonimna i organizatori bi bili vrlo zahvalni da sportaši odvoje dio vremena da popune upitnik, a zauzvrat - nakon završetka istraživanja, izvijestit će o rezultatima, te učiniti dostupnim preporuke za sprječavanje takvih ozljeda. Ozljede orofacijalnog sustava moguće je jednostavno i učinkovito spriječiti, čime se znatno ublažavaju posljedice, koje često zahtijevaju cjeloživotnu sanaciju i troškove. Anketni upitnik nalazi se na sljedećoj poveznici.

 

23. siječnja

 

ZAGREBAČKA LIGA 2022-3. - I. KOLO

U rubrici Školski badminton objavljujemo poziv na prvo kolo Zagrebačke lige, koje će se održati u nedjelju 29. o.m. na Velesajmu.

JAVNI POZIV - PODNESCI

Istjekom roka javnog  poziva za sufinanciranje u 2023. SSGZ bilježi četiri zaprimljena podneska badmintonskog sporta: onaj Saveza, te klubske prijave BK Medvedgrada 1998, BK Stelle i BK Zagreb Maksimira.

PREZENTACIJA NOVOG ZAKONA O SPORTU

Prenosimo poziv SSGZ-a: "Pozivamo Vas na prezentaciju odredbi novog Zakona o sportu koji je stupio na snagu s 1. siječnja 2023. godine. Prezentacija i nakon nje rasprava s pitanjima i prijedlozima održat će se u četvrtak, 26. o.m. s početkom u 10 sati u SSGZ-a, Savska 137, predvorje na etaži -1.
U suradnji Sportskog saveza Grada Zagreba (SSGZ) i Ministarstva turizma i sporta (MINTS) – Uprave za sport organizirana je ova rasprava sa željom da se nakon prezentacije od strane kolegica i kolega iz MINTS-a povede rasprava s odgovorima na sva vaša pitanja i razjasne moguće nedoumice i nejasnoće oko provedbe pojedinih odredbi novog zakona. Prezentaciji bi obvezno trebali, uz djelatnike Stručne službe SSGZ-a, nazočiti svi/e tajnici/e gradskih sportskih saveza, naravno i ostale zainteresirane osobe iz Vaših udruga."
Molimo zainteresirane predstavnike klubova da se na vrijeme jave u tajništvo Saveza kako bismo informaciju mogli proslijediti SSGZ-u.

20. siječnja

 

OKONČANE PRIJAVE NA JAVNI POZIV

Danas u 9 sati okončan je rok za prijave na Javni poziv za sufinanciranje sportskih programa u gradu Zagrebu. Savez je svoju prijavu podnio i zaprimljena je pod klasifikacijskom oznakom: 400-06/23-02/326 i urudžbenim brojem: 366-23-01. Što se tiče objave rezultata, na zadnjem kolegiju tajnika gradskih saveza glavni tajnik SSGZ-a Stojak napomenuo je da je u ovom času doista preuranjeno nagađati o tome. Stoga do daljnjega možemo očekivati uobičajeni postupak - akontacije za plaće i dio troškova, sukladno programskim gabaritima iz lanjske godine.

Ujedno napominjemo da do 31. o.m. teče rok za pravdanje financijskih sredstava iz 2022. godine  u aplikaciji SSGZ-a, kao i poziv za dostavu podnesaka prema Pravilniku o raspdjeli sredstava za natjecanje (obavijest od 4. siječnja).

 

16. siječnja

 

JAVNI POZIV - PODSJETNIK

Prosljeđujemo današnju obavijest SSGZ-a:
"Nakon prošlotjednog Kolegija tajnika na kojem smo zajednički raspravili određene nedoumice i odgovorili na pitanja vezana uz Javni poziv za 2023., ovim Vas putem još jedanput molimo da sa svim svojim članicama/klubovima idućih dana koordinirate aktivnosti oko njihovih prijava, kako ne bi došlo do situacije da netko pogreškoprijavu ne preda na vrijeme. Javni poziv se zatvara u petak, 20. siječnja 2023., u 09.00 sati.
Podsjećamo isto tako da se iznosi koji se navode na prijavnom obrascu za Javni poziv iskazuju u kunama, te Vas molimo da o istome još jedanput obavijestite svoje članice."

12. siječnja

 

ODRŽAN KOLEGIJ TAJNIKA

Jutrošnji kolegij tajnika gradskih sportskih saveza bio je u potpunosti posvećen Javnom pozivu za sufinanciranje sportskih programa. Nije bilo naročitih novosti pa su čelnici SSGZ-a priliku iskoristili da još jednom podsjete na najvažnije - rok za podneske je petak 20. o.m. u 9.00 h i kašnjenje se nikom neće tolerirati, a svi podnositelji koji do 31. o.m. u potpunosti ne podnesu financijsko izvješće sami sebe eliminiraju iz Javnog poziva. Na upit kad se mogu očekivati rezultati Javnoga poziva, odnosno prijedlog rasporeda sredstava za 2023., glavni tajnik Stojak uzvratio je da za sada naprosto ne može dati nikakav precizniji odgovor.

 

10. siječnja

 

DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA - OBAVIJEST

Prosljeđujemo obavijesti našeg knjigovodstva:
"Dvojno iskazivanje tj. istovremeno iskazivanje cijena u kuni i euru je obveza koja je u Republici Hrvatskoj započela od 5. rujna 2022. i ta će obveza trajati sve do kraja 2023. godine. To je ključni mehanizam zaštite potrošača u procesu zamjene hrvatske kune eurom pa u svrhu informiranja potrošača:
od početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja tj. od 5. rujna 2022. do dana uvođenja eura tj. do 1. siječnja 2023. cijena koja se naplaćivala u kunama morala je biti preračunata i istaknuta i u euru;
od dana uvođenja eura tj. od 1. siječnja 2023. pa do završetka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja tj. do 31. prosinca 2023. cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i istaknuta i u kuni.
Dakle, računi koji se izdaju od 1. siječnja 2023. iskazuju se u euru, na način da su u euru iskazane i sve njihove stavke, a samo se ukupan iznos informativno iskazuje i u kunama uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje utvrđenih u Zakonu o uvođenju eura".

ERASMUS+ SPORT - POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA

Naše resorno Ministarstvo ovim putem poziva na prijave na informativni dan u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske Unije na kojem će biti predstavljene nove mogućnosti financiranja kroz program Erasmus+ u području sporta: 18. siječnja, 2023. u online formatu putem platforme ZOOM od 13:00 do 15:30 sati. 
Erasmus+ program kroz novu aktivnost Mobilnost osoblja u području sporta od 2023. godine proširuje mogućnosti za sportsko osoblje u lokalnom sportu, a Agencija za mobilnost i programe EU će biti podrška potencijalnim prijaviteljima. Projektima će biti osigurane nove prilike za usavršavanjem sportskog osoblja (treneri i ostalo sportsko osoblje) u inozemstvu te jačanje kapaciteta lokalnih sportskih organizacija kojima su te aktivnosti namijenjene. Opširnije u privitku.

5. siječnja

 

ZAPISNIK I ODLUKE X. SJEDNICE UO-a SAVEZA

Zapisnik i odluke objavljujemo u rubrici Akti Saveza > Upravni odbor. Ujedno objavljujemo i akte donesene na toj sjednici: Pravilnik o raspodjeli sredstava za natjecanje za 2023. nalazi se također u Aktima Saveza, a Pravilnik Zagrebačke lige u rubrici Školski badminton

4. siječnja

 

ODRŽANA X. SJEDNICA UO-a SAVEZA

Jučer je održana prva ovogodišnja sjednica Upravnog odbora. Odbornici su potvrdili izračun po PROS-u i podjelu novca za prošlu godinu, a donesen je i PROS za ovu, te je donesen i Pravilnik Zagrebačke lige za tekuću školsku godinu. Zapisnik i odluke objavit ćemo uskoro, a uz to ćemo objaviti i spomenute pravilnike. Uz to napomena: PROS za 2023. godinu odnosi se na sportske rezultate (plasmane, kategorizacije) koji će se ostvariti u ovoj godini, a na osnovu kojih će se raspodjeljivati sredstva u idućoj.

ROK ZA PODNESKE PO PROS-u

Podsjećamo na važeći Pravilnik o raspodjeli sredstava za natjecanje (Akti Saveza < Pravilnik o raspodjeli sredstava za natjecanje > Pravilnik za 2022.) po kojem će se bodovati plasmani i kategorizacije ostvareni prošle godine, a na osnovu toga raspodjeljivati sredstva za natjecanje u ovoj godini. Rok za podneske je 31. siječnja, a kako bismo klubovima olakšali posao u poveznici dajemo i prigodni obrazac.

PODSJETNIK - JAVNI POZIV SSGZ-a ZA SUFINANCIRANJE SPORTA

Podsjećamo na obavijest od 21. prosinca i rok - 20. siječnja u 9 sati. Također i na vezane informacije s kolegija tajnika u obavijestima od 28. prosinca. Ujedno zainteresiranim klubovima skrećemo pozornost na obvezu da zatraže potvrdu Saveza ("Obrazac 19 - Opis programa", posljednja stranica), pa molimo da se to obavi na vrijeme jer takva zamolba mora proći UO.

 

NA POČETKU GODINE...

...uobičajeni poziv svima koji žele da ih dodamo na e-popis primatelja obavijesti o novostima na stranicama Saveza (ili žele da ih s tog popisa brišemo). Dovoljno je poslati e-poruku u tajništvo.

 

 

SRETNA NOVA GODINA!!!

 

30. prosinca

 

X. SJEDNICA UO-a - POZIV

Na osnovu Statuta Saveza, članak 34, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je 29. prosinca 2022. X. sjednicu Upravnog odbora Saveza za utorak 3. siječnja 2023. uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Ovjera zapisnika i odluka IX. sjednice 

2. Izvješće o radu za predhodno razdoblje

2.1. Izvješće o izvršenju odluka IX. sjednice

2.2 Financijsko izvješće

2.3 Razrada stavke Natjecanja za 2022. prema Pravilniku o raspodjeli

3. Razrada plana za iduće razdoblje

3.1 Donošenje Pravilnika o raspodjeli za 2023. godinu

3.2  Izmjene i dopune Pravilnika Zagrebačke lige 2022-3., s Propisnikom i kalendarom za sezonu

4. Razno

Molimo odbornike koji nisu u mogućnosti ili namjeri doći na sjednicu da o tome na vrijeme izvijeste.

 

IZVANREDNA SKUPŠTINA SAVEZA - ZAPISNIK I ODLUKE 

Skupštinski zapisnik i odluke objavljujemo u rubrici Akti Saveza.

 

28. prosinca

 

ODRŽAN POSLJEDNJI KOLEGIJ TAJNIKA U OVOJ GODINI

Danas je u dvorani SSGZ-a održan posljednji kolegij tajnika u 2022. Dnevni red imao je samo dvije točke - Pravdanje sredstava iz 2022. i Javni poziv za 2023., pa osnovne naglaske s kolegija, kojeg su vodili predsjednik i tajnik SSGZ-a, gg. Šafranić i Stojak, dajemo u nastavku.

Pravdanje sredstava 2022.:

- s jučerašnjim danom isplaćena su sva sredstva predviđena planom za ovu godinu, ali Analitika još nije uspjela unijeti sve podatke u sustav;

- rok za pravdanje je 31. siječnja, pravdanje je u kunama;

- udruge s neopravdanim sredstvima neće moći konkurirati za Javni poziv.

Javni poziv za 2023.:

- rok za podneske je 20. siječnja u 9.00 h, podnesci nakon toga roka neće se uzimati u obzir;

- udruge koje su izvan mandata neće se moći prijaviti na Javni poziv;

- sve novčane vrijednosti izražavaju se u kunama, konverzija će se obaviti automatski;

- za podneske klubova više se ne traži suglasnost saveza, samo potvrda da su klubovi u članstvu svojih saveza;

- za eventualne upite i poteškoće, osim tajnika saveza, bit će na raspoložbi i Stručna služba sa šefom informatike Vučakom, a nekih tjedan dana prije roka održat će se tematski kolegij vezan uz eventualne probleme s dokumentacijom i sustavom.

23. prosinca

 

MIR I DOBRO BOŽIĆA

... želimo svim zagrebačkim badmintonašima, igračima i dužnosnicima, te svim čitateljima naših stranica. Ujedno zahvaljujemo na primljenim čestitikama.

ZAGREBAČKA LIGA - PRIJEDLOG KALENDARA

Povjerenica Lige Renata Horvat Vrbnjak objavila je prijedlog kalendara za ovu školsku godinu. 

I. krug - 29. siječnja

II. krug - 25. ili 26. veljače

III. krug - 26. ožujka

IV. krug - 16. travnja

V. krug - 20. svibnja

parski turnir i podjela nagrada   -  10. lipnja

Ovaj prijedlog mora proći još i ovjeru Upravnog odbora. Pravila Lige, uključujući i postupak kandidature za organizaciju turnira, dostupni su u rubrici Školski badminton. Još jednom podsjećamo na jučerašnju obavijest o promjeni e-adrese povjerenice Horvat Vrbnjak.

 

22. prosinca

 

PRAVILNIK O RASPODJELI SREDSTAVA ZA NATJECANJE - POJAŠNJENJA UOČI NOVE SEZONE

Posljednja skupštinska sjednica Saveza donijela je dosta upita i rasprava vezinih uz čestu temu na sastancima tijela Saveza - uz naš PROS, Pravilnik o raspodjeli sredstava za natjecanje (rubrika Akti Saveza). Obzirom da za koji dan ulazimo u novu sezonu - čime se otvara i jednomjesečni rok u kojem klubovi trebaju dostaviti podneske, u skladu s člankom 5. Pravilnika - želimo ovim tekstom dati mali uvod u povijest Pravilnika i dosadašnju realizaciju po predmetnoj stavci.

Pravilnik je donesen kako bi se godišnja sredstva sa stavke Natjecanja, koja dotira SSGZ, raspodijelila među klubovima po kriteriju njihove uspješnosti u predhodnoj godini. Idealna primjena Pravilnika podrazumijeva njegovo pravovremeno donošenje, kao i pravovremene izmjene i dopune, ako budu nužne, kako bi klubovi imali garanciju da ono što je doneseno uoči sezone znači i garanciju da će ostvareni rezultati i pripadajući bodovi donijeti i pravilnikom predviđena sredstava po završetku te sezone. No, to nije uvijek išlo glatko, dijelom zbog objektivnih okolnosti (BWF-ov prelazak sa sezone na kalendarsku godinu kao obračunsku jedinicu, pandemija, zastoji u gradskom proračunu...), a dijelom zbog razlika u tumačenju Pravilnika unutar Upravnog odbora, kao što se dogodilo ove godine. O tome više u nastavku teksta, uz napomenu da su svi navedeni podatci dostupni bilo u Arhivi vijesti (lijevi stupac), bilo u zapisnicima skupštinskih sjednica (od 2002.) odnosno sjednica Upravnog odbora (posljednja dva olimpijska ciklusa) u rubrici Akti Saveza.

Pravilnik je, kako vidimo u tadašnjim obavijestima Saveza, donesen u siječnju 2012. kao "Pravilnik o nagrađivanju", a prva podjela, za tadašnjih cca 55 tisuća, objavljena je poimenično u obavijesti od 19. studenoga te godine (klubovi: BK Medvedgrad 1998, HBK Max i BK Purger). No, vrlo brzo Pravilnik je morao mijenjati ime, jer su igrači držali da su to sredstva koja oni dobivaju kao nagradu za rezultate ostvarene u protekloj sezoni (u čemu ih je bilo vrlo teško razuvjeriti), pa je nakon objašnjenja u obavijestima od 16. siječnja 2014. Upravni odbor donio odluku da se naziv mijenja u "Pravilnik o raspodjeli sredstava za natjecanja", naziv koje Pravilnik nosi i danas.

Nakon Izborne skupštine u olimpijskoj 2016. jedan od prvih zadataka nove uprave bio je kako uskladiti Pravilnik s promjenom u definiranju sezone: BWF 2015. godine odlučuje prijeći sa sezone (1. srpnja - 30. lipnja) na izjednačavanje sezone i kalendarske godine. Ova promjena uzeta je u obzir na prvoj sjednici novog Upravnog odbora, u rujnu 2016. (točka 3.1.1 i, vezano, 3.2.1), a na III. sjednici definirana je i podjela iznosa od  77.500 kn (točka 2.3.1) koja će ostati definitivna. Iduća godina uvod je u nekoliko rekordnih sezona na stavci: listopadska sjednica podijelit će 150 tisuća kuna za 2017. (točka 3.2.1), a isti iznos podijelit će se 2018. godine, o čemu je odlučila XI. sjednica (točka 3.2). Najveći dosad ostvareni iznos donijela je 2019. godina - preko 156 tisuća - o čijoj podjeli je UO izvijestio u obavijesti od 10. svibnja te godine.

No, kreće pandemijsko doba, sustav natjecanja se globalno urušava, a s njim i sredstva. To je osnovna briga novoizabrane uprave koju dočekuje manje od trećine lanjskoga iznosa namijenjenog natjecanjima - tek nešto više od 50 tisuća kuna, koje će uglavnom dobiti BK Medvedgrad 1998, dok su male iznose dobili BK Zagreb Maksimir i BK Purger. Godina 2021., i dalje obilježena pandemijom, donosi i najmanji iznos na stavci Natjecanja - svega 22.000 kn. U travnju UO donosi promjenu u Pravilniku: budući da su kadetska natjecanja obustavljena ta se sredstva pribrajaju onima namijenjenim seniorima (točka 3.1.2), pa se takav "rebalans" podijelio na III. sjednici UO-a (točka 2.3.2).

Ova godina donosi izvjestan oporavak, ali i neke novosti. Objavom rezultata Javnog poziva SSGZ je stavku Natjecanja podijelio na dva korisnika: BK Zagreb Maksimir dobio je 30 tisuća, a Savez 25 tisuća kuna. Upravni odbor je na svibanjskoj sjednici odlučio da će sav iznos raspoređen Savezu proslijediti BK Medvedgradu 1998, a da će se u slučaju rebalansa, najavljenoga za kraj godine, primijeniti PROS (točka 3.2.1). Rebalans se u studenom doista i pojavio, s dodatnih 22.500 kn, ali i s različitim tumačenjima PROS-a unutar UO-a, tako da bi se konačna raspodjela trebala potvrditi na idućoj sjednici UO-a. Neslužbeni izračun govori o nešto više od 19 tisuća u korist BK Medvedgrad 1998 i ostatak za BK Zagreb Maksimir.

Sve to pokazuje da je Pravilniku nužan čistopis. Tako bi se s jedne strane smanjila mogućnost nesporazuma i različitih tumačenja, a s druge bi se osigurao osnovni smisao PROS-a: da klubovima uoči sezone daje jamstvo koji će im rezultati donijeti novce po završetku te sezone. U toj vjeri idemo prema novoj sezoni/kalendarskoj godini i novom pozivu na dostavu podnesaka po članku 5 PROS-a.

 

PROMJENA U ADRESARU

Molimo da uvažite promjenu u Adresaru Saveza i rubrici Školski badminton: dosadašnja e-adresa odbornice i povjerenice Renate Horvat Vrbnjak briše se i objavljuje nova: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

 21. prosinca

 

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE PROGRAMA U SPORTU

Danas je SSGZ objavio (dugoočekivani) Javni poziv za sufinaciranje javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2023. Poziv se odnosi na saveza i klubove, a rok za podnošenje prijava jest 20. siječnja 2023. godine u 9.00 h. 

 

20. prosinca

 

ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA

Večeras je u sjedištu Saveza pod vodstvom predsjednika Zekana održana "uobičajena" Izvanredna skupština Saveza na kojoj su donošenjem planskih dokumenata ispunjene zakonske obveze Saveza. Vrlo živa rasprava o točkama dnevnog reda pokazala je da stasanjem novih klubova stasaju i nove ideje, tako da je bio dosta upita i konstruktivnih primjedbi na prijedloge dokumenta. U prvom se redu spominjala potreba za čvršćom suradnjom s HBS-om te aktivniji rad na pronalaženju vlastitih sredstava  Saveza. Svi su dokumenti prihvaćeni jednoglasno, a zapisnik i odluke objavit ćemo uskoro.

 

19. prosinca

 

IZVANREDNA SKUPŠTINA - PODSJETNIK

Podsjećamo na sutrašnju (utorak) skupštinu. Sjednica će se održati u tajništvu Saveza na IV. katu. 

 

ODLUKA PREDSJEDNIKA SAVEZA

Sukladno Statutu Saveza, članak 15 (2), predsjednik Saveza Zekan donio je odluku da zbog spriječenosti skupštinara ZBS-a, na Izvanrednoj skupštini HBS-a Savez predstavlja tajnik Cvetnić. 

 

10. prosinca

 

IZVANREDNA SKUPŠTINA - MATERIJALI

Sukladno statutarnim obvezama danas su uz skupštinski poziv od 5. o.m. objavljeni i materijali po dnevnome redu.

 

IX. SJEDNICA UO-a - ZAPISNIK I ODLUKE 

Dokumenti se nalaze u rubrici Akti Saveza. 

5. prosinca

 

IZVANREDNA SKUPŠTINA SAVEZA - POZIV

Na osnovu Statuta Saveza, čl. 29, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je 1. prosinca 2022. Izvanrednu skupštinu Saveza za utorak 20. prosinca 2022. u sjedištu Saveza, Savska 137, s početkom u 17.30 h uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Izbor Verifikacijskog odbora

1.1 Izbor
1.2 Izvješće o kvorumu
 
1.3 Usvajanje dnevnoga reda
2. Rebalans za 
2022. - izmjene i dopune financijskog plana

3. Program rada za 2023.

4. Financijski plan za 2023.

 

Skupštinsku prijavnicu - ovjerenu i potpisanu - potrebno  je predati tajniku prije početka sjednice.

 

ZAVRŠIO JAVNI POZIV ZA NERASPOREĐENA SREDSTVA 

Obavješćujemo da je natječaj SSGZ-a za neraspoređena sredstva završio (vidjeti obavijest od 18. studenoga).

 

2. prosinca

 

ODRŽANA IX. SJEDNICA UO-a

Sinoćnja sjednica Upravnog odbora brzo je odradila dnevni red: skupština je zakazana za 20. prosinca, a teme će biti rebalans i plan za 2023. Dodatna sredstva za natjecanja rasporedit će se u skladu s PROS-om. Zapisnik i odluke objavit ćemo uskoro.

 

28. studenoga

 

IX. SJEDNICA UO-a - POZIV

Na osnovu Statuta Saveza, članak 34, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je IX. sjednicu Upravnog odbora Saveza za četvrtak 1. XII. 2022. u 18.30 h u sjedištu Saveza, Savska 137, uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Ovjera zapisnika i odluka VII. i VIII. sjednice

2. Izvješće o radu za predhodno razdoblje

2.1 Izvješće o izvršenju odluka sa VII. i VIII. sjednice 

2.2 Programsko izvješće

2.2.1 Umirovljenje tajnika

2.3 Financijsko izvješće 

2.3.1 Polugodišnje financijsko izvješće

2.3.2 Povrat pozajmica Saveza

2.3.3 Preraspodjela satnice Sutinskih vrela

3. Razrada plana za iduće razdoblje

3.1 Programski plan

3.1.1  Priprema Izvanredne godišnje skupštine 

3.2 Financijski plan 

3.2.1 Razrada rebalansa

4. Razno

Molimo odbornike koji nisu u mogućnosti ili namjeri doći na sjednicu da o tome na vrijeme izvijeste.

25. studenoga

 

IX. SJEDNICA UO-a PREBAČENA U PROSINAC 

Kako smo već najavljivali predsjednik Saveza Zekan prebacio je sjednicu na četvrtak 1. prosinca u 18.30 h.

AKCIJSKI PLAN GRADA 

U Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade zaprimljen je dopis Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo vezano za Akcijski plan Grada Zagreba za integraciju tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je ista odobrena za 2022. godinu. Navedenim akcijskim planom preporučuje se poticanje tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita na sudjelovanje u kulturno-umjetničkim i sportskim aktivnostima. Gradski ured za sport i mlade stoga moli sve sportske klubove da otvore svoja vrata i prihvate zahtjeve za članstvo od strane tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

 

 18. studenoga

 

NATJEČAJ SSGZ-a ZA NERASPOREĐENA SREDSTVA 

Na temelju odluke Upravnog odbora SSGZ-a objavljen je Javni poziv za dodjelu financijskih potpora za sufinanciranje programa/projekata sportskih udruga za neraspoređena sredstva za 2022. godinu. Detalji vezani za prijavu na navedeni Javni poziv nalaze se na stranicama SSGZ-a.
 

ODGODA IX. SJEDNICE UO-a

Zbog izvjesnog nedostatka kvoruma predsjednik Zekan odgodio je sjednicu sazvanu za ponedjeljak. Novi datum - vjerojatno 1. prosinca - potvrdit će se na vrijeme.

12. studenoga

 

REBALANS POTVRĐEN

Jučerašnja skupština SSGZ-a očekivano je potvrdila prijedlog rebalansa financijskog plana za ovu godinu, koji je vraćen na 135 milijuna kuna, a to će ujedno biti polazna cifra za plan u 2023. godini. Sjednici su nazočila obojica naših skupštinara - predsjednik Zekan i odbornik Hoelbling - a na našem Savezu, Upravnom odboru i Skupštini, je da sada pristupi svome dijelu procedure. O tome više idućih dana.

 

7. studenoga

 

REBALANS PRED VRATIMA

Ovoga tjedna trebala bi se ispuniti najava gradskog vrha o vraćanju 20 milijuna kuna u sportski proračun za tekuću godinu. Savezi su odradili svoj dio posla, Stručna služba također, na redu je kolegij tajnika (utorak) i skupština SSGZ-a (petak). Nakon toga u naš bi se Savez trebalo vratiti 74.750 kn, pa ako i nismo sasvim zadovoljni razradom ipak se, kao u onoj staroj reklami, može reći: Lakše se diše.

 

PARABADMINTONSKI KLUB U ZAGREBU

Početci parabadmintona u Zagrebu sežu dosta daleko u prošlost, ali su uglavnom ostajali na pojedinačnim inicijativama. No, kako javlja Hrvaski badmintonski savez, nakon što je parabadminton uvršten u službeni program Paraolimpijskih igara u Tokiju 2021. dočekali smo i osnutak kluba u Zagrebu. To je Parabadmintonski klub Aves koji poziva i na prvi demonstracijski trening, u utorak 8. o.m., u dvorani KIF-a od 17 do 18.30 h. Opširnije na stranicama našeg nacionalnog Saveza.

13. listopada

 

ZAPISNIK I ODLUKA VIII. SJEDNICE UO-a

Dokument je dostupan u rubrici Akti Saveza.

 

ČESTITKA SAVEZA MLADIM DOBITNICIMA NAGRADE ZA FAIR PLAY

Upravni odbor Saveza poslao je čestitku mladim hrvatskim badmintonašima  Ivoru Zekanu i Ivanu Grubiću na dodijeljenoj nagradi i priznanju Europskog pokreta za fair play (EFPP). Više o povodu i samoj nagradi na portalu nacionalnog Saveza

 

4. listopada

 

UPIT IZ GRADSKOG UREDA - ŽURNO

Jučer smo e-poštom proslijedili klubovima dopis Grada (u nastavku). Primjećujemo vrlo kratke rokove koji diktira gradska vlast pa stoga koji put obavještavanje ide prečicom. SSGZ moli klubove i saveze da objedinjeni odgovor dostave danas do 18 h, pa stoga molimo klubove da na vrijeme dostave svoj odgovor na Savez. U nastavku dopis Gradskog ureda:

"Sektor za sport Grada Zagreba izrađuje financijski okvir za programe/projekte koji se financiraju putem Proračuna Grada Zagreba i Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba. Međutim, ne raspolažemo sa informacijama vezanim uz programe/projekte koje provode Sportski savez Grada Zagreba, gradski sportski savezi i njihove članice, a koji nisu financirani putem Proračuna Grada Zagreba i Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba. Drugi izvori financiranja mogu biti: javna poduzeća, državni izvori i sredstva Europske unije.
Ukoliko Sportski savez Grada Zagreba i/ili njihove članice provode neki od programa/projekata koji je usklađen sa dolje navedenim ciljem i mjerama molimo da nas povratno obavijestite o nazivu, vrijednosti, trajanju i izvoru financiranja programa/projekta.
Posebni cilj: 7.3. Unaprjeđenje sportske infrastrukture i jačanje sportske kulture
Mjere:
- poticanje programa rekreativnog bavljenja sportom i jačanje svijesti građana o koristima sporta za zdravlje
- ulaganje u edukaciju i stručnost sportskih djelatnika te u edukaciju volontera u sportu
- unaprjeđenje organizacije sportskih sadržaja za djecu i mladež putem sportske obuke i sportskih škola
- povezivanje sporta sa sektorom turizma".

 

ODRŽANA VIII. SJEDNICA UO-a 

Još jedan žurni rok odrađen je putem e-sjednice Upravnoga odbora. Nakon intenzivne prepiske Upravni je odbor većinom glasova odlučio o prijedlogu rebalansa za ovu i smjernicama za iduću godinu. Kao orijentir uzet je financijski plan iz 2021. godine te je u tom smislu poslana i razrada SSGZ-u. Zapisnik i odluke objavit ćemo uskoro.

 

3. listopada

 

VIII. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA - POZIV

Na osnovu Statuta Saveza, članak 34, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je 2. listopada 2022. VIII. sjednicu Upravnog odbora Saveza (elektronička sjednica) za 2. do 3. listopada do 12.00 h uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Donošenje prijedloga rebalansa Financijskog plana Saveza za 2022.

Predsjednik Saveza

Šime Zekan

 

27. rujna

 

REBALANS 2022. - SSGZ TRAŽI ŽURNU PRIPREMU

Slijedom najavljenog rebalansa Proračuna Grada Zagreba kojim se osigurava dodatnih 20 mliijuna kuna za potrebe Sportskog saveza Grada Zagreba u provođenju Programa javnih potreba u sportu za 2022., o čemu će se raspravljati na 16. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 13. listopada 2022., ovim putem SSGZ posebno skreće pozornost na sljedeće:

Kako bi se za navedeno povećanje proračuna napravila projekcija novog rasporeda Plana sredstava i proslijedila ga nadležnim tijelima SSGZ-a na usvajanje (povjerenstva, Upravni odbor i Skupština SSGZ-a), te nakon toga i nadležnom Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade na daljnje postupanje, od saveza se traži sljedeće:

1. Prijedlog izmjena i dopuna koje se odnose na već usvojeni Raspored Plana sredstva za sufinanciranje Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba (usvojen u travnju 2022. godine) sa svim podacima na koje se programske stavke odnose te promjene/izmjene. Ukoliko se odnose na korištenje školskih objekata obvezni ste dostaviti suglasnost škole (koja je trenutno u programu ) s navedenim brojem realiziranih sati (u odnosu na Plan), te suglasnost druge škole (ukoliko se sati i sredstva prebacuju na drugu školu).

2. Prijedlog (smjernice) za povećanje programskih stavki planiranih na pozicijama sportova, a za koje savezi predlažu uključenje kod izrade novog Prijedloga Rasporeda Plana sredstava za sufinanciranje Programa javnih potreba Grada Zagreba (na temelju najavljenog povećanja Proračuna Grada Zagreba za 2022. u iznosu od 20 milijuna kuna na poziciji sporta). Kod prijedloga povećanja prvenstveno se misli na aktivnosti koje su već realizirane, a nisu sadašnjim Planom obuhvaćene ili su nedovoljno financijski iskazane, kao i aktivnosti koje se planiraju realizirati u listopadu, studenome i prosincu.

SSGZ posebno napominjemo da sve navedene izmjene i dopune moraju biti u skladu s programima koje su udruge tražile putem Javnog poziva za sufinanciranje Programa javnih potreba u sportu za 2022. godini, te da moraju biti detaljno obrazložene po korisniku i programskoj stavci za koju se traži povećanje. Budući da navedene izmjene i dopune iziskuju duže vrijeme za obradu i unos u aplikacije, kao i vrijeme potrebno za raspravu i usvajanje od strane svih nadležnih tijela SSGZ-a, iste trebaju biti dostavljene žurno, a najkasnije do 3. listopada 2022. na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

23. rujna

 

REBALANS NA POMOLU!

Munjevito sazvana e-sjednica SSGZ-a donijela je u srijedu prijepodne očekivanu odluku: prihvaća se predloženi rebalans financijskog plana za ovu godinu, odnosno, u proračun SSGZ-a vraća se onih 20 milijuna kuna koji su "odrezani" u odnosu na 2021. godinu. Očekujući naredne proceduralne korake nadamo se da će gradski savezi dobiti određene nadležnosti u rasporedu te svote. 

 

15. rujna

 

ČETRDESET I DVIJE ZEMLJE NA VCI 2022.

Zaključenjem prijava na Victor Croatian Internationalu 2022 - koje će se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba održati od 29. rujna do 2. listopada 2022 . godine - bilježimo prijave iz 42 zemlje svijeta, među kojima i iz vodećih badmintonskih sila poput Kine, Indonezije, Danske... Poprište turnira je Dom sportova, dvorana 3, Trg Krešimira Ćosića 11, a raspored je sljedeći:
29. rujan (četvrtak) od  9,00 sati – 21,00 sat, kvalifikacije;
- 30. rujan (petak) od  9,00 sati – 21,00 sat, glavni turnir;
- 1. listopada (subota) od  9,00 sati – 20,00 sati, glavni turnir;
- 2. listopada (nedjelja)  od 10,00 sati do 14,00 sati, finale.
Posebno napominjemo da je ulaz sva četiri dana natjecanja slobodan! Dođite i uživajte u vrhunskom badmintonu.

 

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ SPORTSKE MEDICINE 

Međunarodni simpozij sportske medicine "Pokaži srce" održat će se  22. rujna 2022. u kinu Kaptol Boutique  vremenu od 9:00 do 13:25, a posvećen je zdravlju sportaša. Organizator s ponosom najavljuje sudjelovanje vodećih liječnika, fizioterapeuta i kineziologa nogometnog kluba Real Madrid F.C. kao i istaknutih domaćih stručnjaka te ovim putem pozivaju sve zdravstvene i sportske djelatnike na sudjelovanje.  

 

LIJEČNIČKI PREGLEDI SPORTAŠA

Centar za sportsku medicinu Zdravstvene ustanove "Vaš pregled" stoji na raspolaganju sportašima za brzu, povoljnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb uz individualan pristup, vrhunske stručnjake i najnoviju opremu, a sve u svrhu prevencije razvoja određenih sportskih ozljeda i zdravstvenih poteškoća. Naručivanje sportaša na liječnički pregled je moguće individualno ili grupno, a dostupni termini su uvijek u predviđenim prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima uz prethodnu i pravovremenu mogućnost dogovaranja.

8. rujna

 

SAVEZ USPJEŠNO PRIREDIO TURNIR HK-a

Naš se Savez po prvi puta našao u ulozi organizatora jednog natjecanja HBS-a. U subotu 3. rujna priređen je program iz kalendara Hrvatskog kupa, seniori i veterani, održan u dvorani Sutinskih vrela. Provedba turnira bila je uredna - na čemu posebno zahvaljujemo voditelju Filipu Mikolaju i trenerici Jasni Drvodelić (BK Medvegrad 1998) - a odličja su dobitnicima podijelili tajnik i odbornik Saveza, gg. Cvetnić i Jurčić. Izvješće i rezultati dostupni su na stranicama nacionalnog Saveza 

Također, Savez je istaknuo kandidaturu i za organizaciju idućeg veteranskog kola Kupa, 18. rujna na istom mjestu.

 

17. kolovoza

 

PREDSTAVLJANJE NACRTA NOVOG ZAKONA O SPORTU

SSGZ u suradnji s resornim ministarstvom u ponedjeljak će svome članstvu prirediti predstavljanje nacrta novoga Zakona o sportu. O glavnim točkama i zapažanjima ćemo na vrijeme izvijestiti.

 

MP HRVATSKE DOBILO POKROVITELJSTVO

Ovogodišnji Croatian Victor International, međunarodno prvenstvo Hrvatske, dobilo je pozitivan odgovor iz Ureda gradonačelnika te će se održati (29. IX. - 2. X.) pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Tomaševića.

 

9. kolovoza

 

EVROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2022. - POZIV

Danas smo, uz isprike zbog kašnjenja dobili obavijest koju je SSGZ jutros dobio od Gradskog ureda s pozivom udrugama na sudjelovanje i dostavu prijedloga aktivnosti na Evropskom tjednu mobilnosti koji će se održati od 16. do 25. rujna 2022. Planirane aktivnosti trebale bi se odvijati u Masarykovoj ulici u popodnevnim satima, a sve zainteresirane molimo da svoje prijedloge za dva dana programa tijekom popodnevnih sati dostave na mail SSGZ-a do četvrtka, 11. VIII. 2022. Na žalost, rok za dostavu prijedloga je kratak, a prilagođen je rokovima navedenima u dopisu Gradskog ureda koji je SSGZ primio danas. Stručna služba SSGZ-a će koordinirati predložene aktivnosti. Na poveznicama dostavljamo dopis Gradskog ureda i prijavnicu.

 

5. kolovoza

 

SRETAN DAN POBJEDE...

...i domovinske zahvalnosti!

 

18. srpnja 

 

ZAPISNIK I ODLUKE VII. SJEDNICE UO-a... 

...dostupni su u rubrici Akti Saveza.

 

15. srpnja 

 

ZAVRŠENA VII. SJEDNICA UO-a 

E-glasovanjem odbornika većinom je glasova za novi knjigovodstveni servis Saveza izabrana tvrtka Jin-Jang, s kojom je danas i potpisan ugovor o suradnji. Time je okončana VII. sjednica UO-a čiji će zapisnik i odluke biti objavljeni uskoro. Našem dosadašnjem servisu, tvrtki Finsport, možemo samo zahvaliti na dugogodišnjoj vrlo korektnoj suradnji, koja se morala okončati zbog više sile.

 

U SUSRET NOVOM ZAKONU O SPORTU

Iz SSGZ-a nam je proslijeđena obavijest HOO-a da je u okviru predmetne Radne grupe u završnoj fazi izrada nacrta Zakona o sportu koji bi u rujnu trebao krenuti u proceduru usvajanja, u prosincu biti usvojen a primjenjivati se od 1. 1. 2023. godine. Predloženi tekst nacrta Zakona još se dotjeruje, ali se već može utvrditi da donosi brojne novine koje su povoljne za sport i sportaše, dok bi neke elemente trebalo još malo promisliti i izmijeniti u odnosu na predloženi tekst. Javna rasprava o Nacrtu Zakona o sportu još nije otvorena, ali radna verzija Nacrta zakona o sportu je dostupna zainteresiranima te je šaljemo na zahtjev. Nacrt prijedloga Zakona o sportu:

- utvrđuje kategorizaciju sportova koja će predstavljati proces evaluacije sportova koji rezultira rangiranjem sportova i razvrstavanjem u kategorije (ekipni i pojedinačni odvojeno), Ministarstvo donosi pravilnik a HOO (i HPO i HŠSG) donose odluku o rangiranju sportova;

Pravilnik o kategorizaciji sportaša donositi će nadležno Ministarstvo, dok je rješavanje o kategorizaciji sportaša i dalje javna ovlast HOO-a i dr. krovnih sportskih udruženja;

- detaljnije definira stručne poslove u sportu, kao i fizičke osobe koje obavljaju stručne poslove u sportu (IV. razine trenera) - otvara se mogućnost za obavljanje sportske djelatnosti kroz obrt;

- definiraju se pravne osobe u sustavu sporta, uloga sportskih zajednica, nadležnosti nacionalnih sportskih saveza koje se proširuju;

- zakonske odredbe više ne utvrđuju pravo sportskih zajednica na nivou županija i Grada Zagreba da budu članovi HOO-a (Čl. 45. st 1.nacrta Zakona) te se izostavlja nadležnost HOO-a u provedbi ukupnog programa sporta sa sportskim zajednicama i županijama i Gradu Zagrebu (čl. 46. nacrta Zakona);

- definira se sportska infrastruktura (Sportska infrastruktura će se moći financirati i kroz NPO – krajem  kolovoza će izaći javni poziv, upozorenje na vrlo složenu dokumentaciju);

- financiranje sporta se redefinira u segmentu koji može propisati Zakon o sportu (no porezne olakšice i sl. treba propisati drugim zakonima), od 1. 1. 2023. donositi će se jedinstveni Program javnih potreba sporta državne razine koji će obuhvatiti kompletan sport na nacionalnoj razini, a koji usvaja Vlada RH. Spomenuto je da će se potpora sportu na lokalnoj razini osigurati izdvajanjem posebnih sredstava za stručni rad i sportsku opremu na lokalnoj razini (čl.75. nacrta Zakona);

- nacrt Zakona utvrđuje prava sportaša i trenera; vrhunski sportaši I. kategorije moći će ostvariti pravo na podmirenje troškova obveznih doprinose iz sredstava Državnog proračuna, a vrhunski sportaši I., II. i III. kategorije ostvarivati će pravo na stipendiju kategoriziranih sportaša iz Državnog proračuna (nacionalna sportska stipendija);

- utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za bavljenje sportom (treniranje i natjecanja) vrijedi do 24 mjeseca, sukladno propisu NSS-a.

 

4. srpnja 

 

 

ODRŽAN PRVI DIO VII. SJEDNICE UO-a 

Današnja sjednica Upravnog odbora Saveza u prvom se redu bavila pitanjima vezanim uz uređenje knjigovodstvenog servisa Saveza, postojećim dugom i perspektivama nastavka rješavanja ove zakonske obveze. Iako konačni zaključak nije donesen jasno je da će se nedostajući iznos morati naći kroz vlastita sredstva Saveza. U tom smislu istaknute su mogućnosti preuzimanja organizacije nekih od natjecanja - bilo HBS-a, bilo novih - ali i uvođenje članarine Saveza. Ovoga tjedan očekuju se razgovori s dosadašnjim. ali i potencijalnim novim suradnicima na tom poslu. O ishodu razgovora, ali i odlukama UO-a izvijesti ćemo na vrijeme.

 

2. srpnja

 

VII. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA - POZIV

Na osnovu Statuta Saveza, članak 34, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je  VII. sjednicu Upravnog odbora Saveza za ponedjeljak 4. VII. 2022. u 17.00 h u sjedištu Saveza, Savska 137, uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Ovjera zapisnika i odluka VI. sjednice

2. Izvješće o radu za predhodno razdoblje

2.1 Izvješće o izvršenju odluka sa VI. sjednice

2.2 Programsko izvješće - polugodišnje

2.3 Financijsko izvješće - polugodišnje (interno 26/1)

3. Razrada plana za iduće razdoblje

3.1 Programski plan

3.2 Financijski plan

3.2.1 Knjigovodstveni servis

4. Razno

Molimo odbornike koji nisu u mogućnosti ili namjeri doći na sastanak da o tome na vrijeme izvijeste.  

ČESTITKE BRONČANIM MEDITERANCIMA 

Muški par Luka Ban i Filip Špoljarec pridružio se listi najuspješnijih zagrebačkih i hrvatskih badmintonaša. Na Mediteranskim igrama u Alžiru mladići su, pod vodstvom trenera i izbornika Čimbura, osvojili broncu. Čestitamo! 

20. lipnja

 

ZAVRŠILA ZAGREBAČKA LIGA 2021-2.

Subotnjim turnirom parova završila je Zagrebačka badmintonska liga za školsku godinu 2021-22. Usprkos produženom vikendu odaziv je bio dobar. Najbolji su bili:
- dječaci 4-6. razred:  1. Petar Lovasić/Vilim Kereš (Koprivnica), 2. Josip i Marko Malarić (Medvedgrad 1998), 3. Danijel i Vedran Radović (Bjelovar);
- djevojčice 4-6. razred: 1. Marija Komljenović (Bjelovar)/Lara Tomjek (Koprivnica), 2. Noa Korman/Sara Koprivnjak (Flex), 3. Nika Šenjug/Emma Kukec (Tigar);
- dječaci 7-8. razred: 1. Ivan Kosor (Medveddgrad 1998)/Aditya Devaraj (Flex), 2. Vito Lovrić/Filip Grosicki (Flex), 3. Filip Kos/Miro Bajrić (Koprivnica);
- mješoviti parovi 7-8. razred: 1. Ivan Kosor /Lucija Burić (Medvedgrad 1998), 2. Aditya Devaraj/Noa Korman (Flex), 3. Miran Mikša/Sara Koprivnjak (Flex);
- srednjoškolci:  1. Fran Čanić/Domagoj Derifaj (Bjelovar), 2. Roko Dubovečak/Petar Smolković (Flex), 3. Ivan Šamija/Ivan Kosor (Medvedgrad 1998);
- ženski parovi 7/8-srednja škola: 1. Lorena Mioković/Maša Heteši (Medvedgrad  1998), 2. Sara Lončar/Lea Čale (Bjelovar), 3. Klara Žibret/Iva Mirko (Medvedgrad 1998);
- mješoviti parovi 7/8-srednja škola: 1. Iskra i Roko Dubovečak (Flex), 2. Fran Čanić/Tessa Komljenović (Bjelovar), 3. Domagoj Kostović/Maša Heteši (Medvedgrad 1998).

14. lipnja

 

ZAGREBAČKA LIGA - REZULTATI V. KRUGA

Subotnjim turnirom je završen pojedinačni dio Zagrebačke badmintonske lige za ovu školsku godinu. Usprkos izletima, vjerskim i drugim svečanostima, na zadnjem krugu se okupilo 82 igrača. Na turniru na kojem nije bilo previše iznenađenja favoriti su potvrdili svoje plasmane.  Najuspješniji su bili Matko Knezović i Jelena Čović koji su pobijedili u konkurencijama i 1-4. razreda i 5-6. razreda.  Na Ligi je ukupno nastupilo 177 igrača čime je premašen broj iz predpandemijske sezone 2018-19. Na postolje su se penjali:

Dječaci 1-4. razred: 1. Matko Knezović (Zagreb Maksimir), 2. Endi Ladišić (Novska), 3. Vito Renić (Bjelovar);
Djevojčice 1-4. razred: 1. Jelena Čović (Medvedgrad 1998), 2. Lara Tomjek (Koprivnica), 3. Ana Varivoda (Bjelovar);
Dječaci 5-6.: 1. Matko Knezović (Zagreb Maksimir), 2. Vito Lovrić (Flex), 3. Bono Blažević (Flex);
Djevojčice 1-4. razred: 1. Jelena Čović (Medvedgrad 1998), 2. Marija Komljenović (Bjelovar), 3. Noa Korman (Flex);
Dječaci 7-8. razred: 1. Ivan Kosor (Medvedgrad 1998), 2. Jakov Ladavac (Medvedgrad 1998), 3. Aditya Devaraj (Flex);
Djevojke 7-8. razred: 1. Iva Mirko (Medvedgrad 1998), 2. TessaKomljenović (Bjelovar), 3. Lucija Burić (Medvedgrad 1998).

srednjoškolci: 1. Roko Dubovečak (Flex), 2. Viktor Petrić (Tigar), 3. Fran Čanić (Bjelovar);
srednjoškolke: 1. Lorena Mioković (Medvedgrad 1998), 2. Lea Čale (Bjelovar), 3. Maša Heteši (Medvedgrad 1998).

U subotu 18. lipnja u 10 h će biti podjela nagrada za pojedinačni dio, nakon čega slijede turniri parova i mješovitih parova. Nagrade dobiva prvih šestoro u ukupnom poretku. Poredak ostalih možete vidjeti u rubrici Školski badminton.

Dječaci 1-4. razred:  1. Matko Knezović (Zagreb Maksimir), 2. Vid Novak (Medvedgrad 1998), 3. Adrian Martinović (Medvedgrad 1998) i Vito Renić (Bjelovar), 5. Sven Mlinarić (Zagreb Maksimir), 6. Marko Šarić (Bjelovar) i Luka Hržica (Zagreb Maksimir).
Djevojčice 1-4. razred: 1. Jelena Čović (Medvedgrad 1998), 2. Ana Varivoda (Bjelovar), 3. Iva Aušperger (Bjelovar), 4. Hana Vrkljan Sivić (Medvedgrad 1998), 5. Lara Tomjek (Koprivnica), 6. Brigita Žurga (Medvedgrad 1998).
Dječaci 5-6. razred: 1. Petar Lovasić (Koprivnica), 2. Danijel Radović (Bjelovar), 3. Vedran Radović (Bjelovar), 4. Matko Knezović (Zagreb Maksimir), 5. Bono Blažević (Flex), 6. Josip Malarić (Medvedgrad 1998).
Djevojčice 5-6. razred: 1. Marija Komljenović (Bjelovar), 2. Jelena Čović (Medvedgrad 1998), 3. Iva Aušperger (Bjelovar), 4. Noa Korman (Flex), 5. Lana Ćuić (Medvedgrad 1998), 6. Nika Šenjug (Tigar).
Dječaci 7-8. razred: 1. Ivan Kosor (Medvedgrad 1998), 2. Filip Kos (Koprivnica), 3. Lovro Prpić (Flex), 4. Roko Ban (Medvedgrad 1998), 5. Aditya Devaraj (Flex), 6. Karlo Platiša (Bjelovar).
Djevojke 7-8. razred: 1. Lucija Burić i Iva Mirko (obje Medvedgrad 1998), 3. Iskra Dubovečak (Flex), 4. Tessa Komljenović (Bjelovar), 5. Sara Koprivnjak (Flex), 6. Lana Smokrović (Medvedgrad 1998).

Srednjoškolci: 1. Ivan Šamija (Medvedgrad 1998), 2. Fran Čanić (Bjelovar), 3. Adam Durmić (Medvedgrad 1998), 4. Viktor Petrić (Tigar), 5. Roko Dubovečak (Flex), 6. Domagoj Kostović (Medvedgrad 1998).
Srednjoškolke: 1. Lorena Mioković (Medvedgrad 1998), 2. Lea Čale (Bjelovar), 3. Klara Žibret (Medvedgrad 1998), 4. Maša Heteši (Medvedgrad 1998), 5. Sara Lončar (Bjelovar), 6. Tara Tandarić (Bjelovar).

 

ZAPISNIK SKUPŠTINE SAVEZA 

Zapisnik i odluke skupštine Saveza održane 24. prošlog mjeseca dostupni su u rubrici Akti Saveza. 

 

11. lipnja

 

ZAVRŠNICA ZAGREBAČKE LIGE - POZIVI

Zagrebačka liga završava turnirima pojedinaca - koji je na rasporedu danas - te parova koji se održava 18. o.m. Uz subotnji parski turnir bit će priređeno i proglašenje pobjednika i podjela nagrada (po šest prvoplasiranih u svakoj konkurenciji). Pozivi su dostupni u rubrici Školski badminton (uz ispriku za kašnjenje s objavom pojedinačnog turnira).

 

31. svibnja

 

REALIZACIJA SREDSTAVA U APLIKACIJI ZGsport

Sukladno usvajanju Rasporeda plana sredstava za sufinanciranje javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2022. godinu, sva odobrena sredstva upisana su u aplikaciju ZGsport, te je od danas, 31. svibnja 2022., omogućen proces realizacije (pravdanja) sredstava.

Za sva pitanja vezana za realizaciju (pravdanje) sredstava treba se obratiti na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , a za sva pitanja vezana za tehničku podršku pri korištenju sustava ZGsport na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

25. svibnja

 

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA

Jučer je u sjedištu Saveza održana Redovna godišnja skupština Saveza. Skupštinari su bili složni oko svih točaka dnevnoga reda, a malo više rasprave bilo je oko neuralgija koje su nastale ovogodišnjim rezovima. Trebat će se potruditi oko rješenja problema s knjigovodstvenim servisom Saveza, nedostatnim sredstvima za nastavak tajničke službe nakon umirovljenja dosadašnjeg tajnika, te nedostatnim sredstvima za natjecanja u uvjetima kad više nema pandemijskih ograničenja. Zapisnik i  odluke objavit ćemo u redovnom roku.

 

24. svibnja

 

PODSJETNIK - GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA

Podsjećamo na današnju redovnu godišnju skupštinu Saveza (poziv od 9. svibnja). Ukoliko dvorana na -1 bude slobodna skupština će se održati tamo, ako ne bit će u tajništvu Saveza na IV. katu.

 

18. svibnja

 

ERASMUS+ SPORT - POZIV NA KONFERENCIJU O VOLONTIRANJU

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba poziva na Multiplier Sport Event, konferenciju o podizanja svjesnosti o važnosti volontiranja u sportu, koja će se održati 4. i 5. lipnja 2022. godine u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, Zagreb s početkom u 9.30 sati. Konferencija će se održati u sklopu provedbe europskog projekta o volonterima o sportu pod nazivom „Work for a cause, serve for sport“, čiji je nositelj Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade.

Multiplier Sport Event, dvodnevna konferencija, sadrži tri edukativne radionice na kojoj će prisustvovati veći broj volontera i organizatora sportskih događanja/natjecanja za osobe sa i bez invaliditeta. Svi osposobljeni i educirani volonteri i organizatori sportskih događanja biti će certificirani kao sportski volonteri i dio centralne baze podataka Sportska volonterska baza za izradu mobilne aplikaciju - koja će doprinijeti boljem i učinkovitijem provođenju sportskih događanja i pronalasku i sudjelovanju volontera iz cijele Europe.

U sklopu dvodnevne konferencije održat će se i okrugli stol o unapređenju menadžmenta volontera i provedbi volonterskih programa na kojem će sudjelovati predstavnici organizatora najznačajnijih sportskih manifestacija, predstavnici lokalne i regionalne samouprave i krovnih sportskih institucija.

Pozivamo vas da nazočite događanju, a posebno na radionicama, skrećemo pozornost na Modul 3: Menadžment volontera koji je namijenjen upravo organizatorima sportskih manifestacija. Budući da je broj mjesta ograničen molimo na žurnost u prijavi. Prijaviti se možete na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U nastavku se nalaze poveznice na društvene mreže projekta: 

https://www.facebook.com/events/1209750183096519?ref=newsfeed, 

https://www.instagram.com/p/CdXck7gr0jP/,  

https://www.facebook.com/workforacauseserveforsport, 

web-stranica: https://www.eusportvolunteers.com/#home.

 

11. svibnja

 

VI. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA - ZAPISNIK

Dostupno u rubrici Akti Saveza.

 

9. svibnja

 

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA

Na osnovu Statuta Saveza, čl. 29, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je 3. svibnja 2022. Godišnju skupštinu Saveza za utorak 24. svibnja 2022. u sjedištu Saveza, Savska 137, s početkom u 17.30 h uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Izbor Verifikacijskog odbora

1.1 Izbor

1.2 Izvješće o kvorumu

1.3 Usvajanje dnevnoga reda

2. Verifikacija zapisnika i odluka Godišnje skupštine 2021. i Izvanredne skupštine 2021. (vidjeti: Akti Saveza)

3. Izvješće o radu u 2021.

3.1 Programsko izvješće - prijedlog

3.2 Financijsko izvješće - FINA, aplikacija ZGsport 

4. Plan rada u 2022. - izmjene i dopune

4.1 Program rada - prijedlog

4.2 Financijski plan - prijedlog

5. Razno  

Skupštinsku prijavnicu - ovjerenu i potpisanu - potrebno  je predati tajniku prije početka sjednice.

3. svibnja

 

ODRŽANA VI. SJEDNICA UO-a

Danas je održana šesta sjednica Upravnog odbora u ovom mandatu, ponajviše posvećena rezovima u ovogodišnjem proračunu Saveza, te pripremi skupštinske sjednice. Posebno je napomenut dug Saveza prema knjigovodstvenom servisu Finsport, te je na odbornicima da pokušaju pronaći izlaz i te situacije. Skupština je zakazana za 24. o.m.

 

2. svibnja

 

VI. SJEDNICA UO-a - POZIV

Na osnovu Statuta Saveza, članak 34, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je 27. IV. 2022. VI. sjednicu Upravnog odbora Saveza za utorak 3. svibnja 2022. u 17.00 h u sjedištu Saveza, Savska 137, uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Ovjera zapisnika i odluka V. sjednice

2. Izvješće o radu za predhodno razdoblje

2.1 Izvješće o izvršenju odluka sa V. sjednice 

2.2 Programsko izvješće

2.2.1 Zagrebačka liga (interno 7/1, 11/2, 15/2)

2.3 Financijsko izvješće (interno 14/1, 16/1)

3. Razrada plana za iduće razdoblje

3.1 Programski plan

3.2 Financijski plan 

3.2.1 Razrada stavke natjecanja i PROS za 2022. (interno 5/1)

3.2.2 Knjigovodstveni servis

4. Godišnja skupština - priprema

4.1 Prijedlog saziva i dnevnoga reda

4.2 Programsko  izvješće za 2021. - prijedlog 

4.3 Financijsko izvješće za 2021. - prijedlog

4.4 Plan rada - izmjene i dopune - prijedlog

4.5 Rebalans financijskog plana za 2022. - prijedlog

5. Razno

Molimo odbornike koji nisu u mogućnosti ili namjeri doći na sjednicu da o tome na vrijeme izvijeste.

 

27. travnja

 

ODRŽANA SKUPŠTINA SSGZ-a

Skupština SSGZ-a prihvatila je jučer neminovno i u već poodmaklom trenutku godine usvojila znatno reducirani raspored financijskih sredstava za 2022. Za nas to, između ostaloga, znači definitivno rezanje svih razvojnih programa te umirovljenje "tajničkog dresa" u drugom dijelu godine. Jedina alternativa bilo bi rezanje još kojeg trenerskog radnog mjesta, a to bi bilo znatno neugodnije. Opširnije u skupštini, te nadama u rebalans gradskog proračuna (koji s prijeporima oko slučaja roditelja-odgojitelja postaje sve neizvjesniji) u Večernjem listu.

 

POMOĆ MLADIM UKRAJINSKIM SPORTAŠIMA

Molimo da obratite pozornost na dopis Gradskoga ureda.

 

O BUDUĆNOSTI ZV-a

Ravnateljica Zagrebačkog velesajma Renata Suša u Večernjem govori o budućnosti Velesajma, te se oprezno dotiče i sportskih sadržaja.
- Prostore koji nisu u funkciji sajmova stavili smo na tržište. S obzirom na velike troškove cijelog kompleksa, to je jedina i ispravna opcija. Jasno je kako sportski sadržaji ne mogu plaćati zakup u visini koliko to može maloprodaja, ali bitno je napraviti održivi koncept kako bismo sačuvali sportske sadržaje, jer oni imaju širi društveni utjecaj i vrijednost.

 

16. travnja

 

SRETAN USKRS!

 

PRIJEDLOG RASPOREDA SREDSTAVA PRED SKUPŠTINOM SSGZ-a

Na domak svibnja ipak je uspjelo ispregovarati prijedlog rasporeda financijskih sredstava za gradski sport u 2022. Na sjednici Skupštine SSGZ-a 26. o.m. ovaj prijedlog naći će se pred skupštinarima te je za očekivanje da će se i usvojiti. Evo predloženih zbirnih badmintonskih stavki:

- profesionalni stručni rad: 402.479 kn

- domaća natjecanja: 55.000 kn

- stručni tajnik, profesionalni - 93.308 kn

- stručni tajnik, honorarni - 10.000 kn

- financijski servis - 5.000 kn

- objekti: 106.650 kn

Ukupno: 678.437 kn (u financijskoj razradi nije prikazana satnica u dvoranama koja je za korisnike besplatna).

Za usporedbu, lanjski je plan bio 803.949 kn.

 

 

11. travnja

 

ZAGREBAČKA LIGA - REZULTATI IV. KOLA I NOVA JAKOSTNA

U rubrici Školski badminton donosimo potpuni poredak IV. kruga Zagrebačke lige, te rang-listu nakon toga kruga. 

 

6. travnja

 

ODRŽAN KOLEGIJA TAJNIKA - OSNOVNE PORUKE

Jutros je održan kolegij tajnika SSGZ-a sa samo jednom temom: raspored sredstava za 2022. Tajnici još nisu dobili taj raspored, kao ni rezultate Javnog poziva za ovu godinu, jer se čeka da prijedloge tih dokumenta usvoji UO SSGZ-a na sjednici zakazanoj za 12. o.m. Nakon toga, na skupštini SSGZ-a 21. o.m. financijski plan za ovu godinu bio bi napokon poznat. Osnovni naglasci kolegija kojeg su vodili predsjednik Šafranić i glavni tajnik Stojak su sljedeći:

- razradom sredstava će biti nezadovoljni svi, neki više, neki manje. Naime, nakon svojedobnih 212 milijuna kuna, zatim predpandemijskih 135, sada je proračun gradskog sporta 135 milijuna kuna, a potrebe izražene kroz javni poziv su 517 milijuna;

- stoga čelnici predlažu usvajanje proračuna kakav bude dostavljen Upravnog odboru i Skupštini, potom uključenje saveza u kompletnu reviziju sustava, koja bi podrazumijevala novu kategorizaciju sportova i reviziju stručnoga rada, te donošenje prijedloga rebalansa od 20 milijuna kuna, što ga je već za ovu godinu obećao gradonačelnik. To će se pitanje pokrenuti odmah nakon skupštine 21. travnja;

- od ideje linearnoga smanjenja svim savezima odustalo se jer bi to značilo kraj malih saveza, stoga se uštede planiraju ostvariti ukidanjem razvojnih programa i dodatnog stručnog rada, te osjetnim smanjenjem režija saveza (planira se da knjigovodstveni servis opet pređe pod krov SSGZ-a);

- uštede će, koliko to bude moguće, zaobići supstancu: plaće djelatika, stipendije sportaša, natjecanja i objekte;

- posebna tema je Zagrebački velesajam, koji je najavio prelazak na tržišno poslovanje. No kako je gotovo 60% ZV-a u funkciji sporta, koji ne može konkurirati javnim natječajima, čelnici su najavili nastavak razgovor s Gradom oko toga pitanja.

Na kraju kolegija više je tajnika pohvalilo otvorenost novoga vodstva SSGZ-a s kojom je komunikacija, nakon nekoliko mandata nezainteresiranih čelnika, sada vrlo dobra, te se očekuje da takva i ostane.

 

5. travnja

 

ZAGREBAČKA LIGA - ODIGRAN IV. KRUG

Kako izvješćuje povjerenica Horvat Vrbnjak četvrti krug je okupio još više igrača nego prethodni - čak 120. Najuspješnija je bila Iva Aušperger (Bjelovar) koja je pobijedila u dvije starosne konkurencije. Ukupni poredak i nove ljestvice biti će uskoro objavljene u rubrici Školski badminton. Prvoplasirani:

- dječaci 1-4. razred:  1. Matko Knezović (Zagreb Maksimir); 2. Vid Novak (Medvedgrad 1998); 3. Vito Renić (Bjelovar);

- djevojčice 1-4. razred: 1. Iva Aušperger (Bjelovar); 2. Jelena Čović (Medvedgrad 1998); 3. Ana Varivoda (Bjelovar);

- 5-6. razred: 1. Petar Lovasić (Koprivnica); 2. Bono Blažević (Flex); 3. Matko Knezović (Zagreb Maksimir);

- djevojčice 5-6. razred: 1. Iva Aušperger (Bjelovar); 2. Marija Komljenović (Bjelovar); 3. Noa Korman (Flex);

- dječaci 7-8. razred: 1. Ivan Kosor (Medvedgrad 1998); 2. Lovro Prpić (Flex); 3. Filip Kos (Koprivnica);

- djevojčice 7-8. razred: 1. Iva Mirko (Medvedgrad 1998); 2. Lucija Burić (Medvedgrad 1998); 3. Iskra Dubovečak (Flex);

- srednjoškolci: 1. Viktor Petrić (Tigar), 2. Ivan Šamija (Medvedgrad 1998); 3. Roko Dubovečak (Flex);

- srednjoškolke: 1. Lorena Mioković (Medvedgrad 1998); 2. Lea Čale (Bjelovar); 3. Maša Heteši (Medvedgrad 1998).

 

31. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA - RANG-LISTA NAKON III. KRUGA

Jakostna ljestvica nakon III. kruga sezone 2021-22. nalazi se u rubrici Školski badminton.

 

30. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA, IV. KOLO - POZIV

Četvrti krug Lige održat će se u nedjelju 3. travnja. Poziv je dostupan u rubrici Školski badminton

 

24. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA - POREDAK III. KOLA

Potpuni poredak III. kola Lige donosimo u rubrici Školski badminton.

 

21. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA - PRVOPLASIRANI TREĆEG KRUGA

Treći krug Zagrebačke lige nas je vratio u predpandemijsku atmosferu - izvješćuje povjerenica Horvat Vrbnjak. Nakon dvije godine ponovo je zaigralo više od 100 igrača, točnije 113, a najbolji su ovaj put bili:

- dječaci 1-4. razred:   1. Matko Knezović (Zagreb Maksimir), 2. Vid Novak (Medvedgrad 1998), 3. Luka Hržica  (Zagreb Maksimir)

- djevojčice 1-4. razred: 1. Jelena Čović (Medvedgrad 1998), 2. Iva Aušperger (Bjelovar), 3. Lara Tomjek (Koprivnica)

- dječaci 5-6. razred: 1. Danijel Radović (Bjelovar), 2. Petar Lovasić (Koprivnica), 3. Vito Lovrić (Flex)

- djevojčice 5-6.  razred: 1. Iva Aušperger (Bjelovar), 2. Anja Aušperger (Bjelovar), 3. Marija Komljenović (Bjelovar)

- dječaci 7-8. razred: 1. Ivan Kosor (Medvedgrad 1998), 2. Filip Kos (Koprivnica), 3. Lovro Prpić (Flex)

- djevojke 7-8. razred: 1. Tessa Komljenović (Bjelovar), 2. Lucija Burić (Medvedgrad 1998), 3. Iskra Dubovečak (Flex)

- srednjoškolci: 1. Fran Čanić (Bjelovar), 2. Domagoj Derifaj (Bjelovar), 3. Ivan Šamija (Medvedgrad 1998)

- srednjoškolke: 1. Lorena Mioković (Medvedgrad 1998), 2. Klara ŽIbret (Medvedgrad 1998), 3. Maša Heteši (Medvedgrad 1998)

Poredak kruga i nove ljestvice će biti objavljeni naknadno.

18. ožujka

 

MINISTARSTVO POZIVA NA POMOĆ UKRAJINSKIM SPORTAŠIMA

U privitku dostavljamo dopis Ministarstva turizma i sporta, o uključivanju raseljenih ukrajinskih sportaša u sportske aktivnosti i organizaciju treninga. Obzirom da se nekoliko saveza i klubova iz članstva SSGZ-a, već aktivno uključilo u organizaciju i pomoć, SSGZ moli sve ostale saveze ili klubove, naravno u okviru svojih mogućnosti, da se aktivno uključe i pomognu oko uključivanja raseljenih ukrajinskih sportaša u trenažne procese. Hvala svima koji su već uključeni i onima koji će se uključiti i pomoći onima kojima je naša pomoć sada najpotrebnija.

 

11. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA - POZIV NA III. KOLO

Treći krug Zagrebačke lige održava se 19. o.m., a poziv je u rubrici Školski badminton. Povjerenica Horvat Vrbnjak podsjeća da se natjecanje treba održati bez gledatelja i bilo bi dobro da su igrači samo u pratnji trenera. Ako neki roditelji ipak inzistiraju da budu pratnja, moraju, kao i treneri, nositi maske. Ako broj osoba u dvorani bude iznad 50, roditelji će biti zamoljeni da napuste dvoranu.  

8. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA - PROMJENA KALENDARA

Nakon objave kalendara HBS-a došlo je do promjena u prijedlogu kalendara Lige. Novi raspored glasi:

III. krug - već 19. ožujka;

IV. krug - 2./3. travnja;

V. krug  - 11./12. lipnja;

turnir parova i podjela nagrada - 18. lipnja.    

 

7. ožujka

 

ZAGREBAČKA LIGA - ODIGRAN II. KRUG

U subotu je nastavljena Zagrebačka badmintonska liga nakon zimske pauze.  Okupilo se čak 73 igrača, a posebnu pohvalu zaslužuje BK Bjelovar koji je nastupio sa čak 27 igrača, a među njima i troje pobjednika. BK Koprivnica je nastupila sa samo dva igrača, ali jedan od njih je osvojio turnir. Ostala četiri prva mjesta su pripala BK Medvedgrad 1998. Na postolje su se penjali:
Dječaci 1-4. razred:  1. Vid Novak, 2. Adrian Martinović (oba  Medvedgrad 1998), 3. Tin Novak (Bjelovar);
Djevojčice 1-4. Razred: 1. Jelena Čović (Medvedgrad), 2. Ana Varivoda (Bjelovar), 3. Hana Vrkljan Sivić (Medvedgrad);
Dječaci  5-6. razred: 1. Petar Lovasić (Koprivnica), 2. Danijel Radović (Bjelovar), 3. Josip Malarić (Medvedgrad);
Djevojčice 5-6 razred: 1. Marija Komljenović (Bjelovar), 2. Jelena Čović (Medvedgrad), 3. Noa Korman (Flex);
Dječaci 7-8. razred: 1. Ivan Kosor (Medvedgrad), 2. Lovro Prpić (Flex), 3. Roko Ban (Medvedgrad);
Djevojke 7-8. razred: 1. Tessa Komljenović (Bjelovar), 2. Iskra Dubovečak (Flex), 3. Iva Mirko (Medvedgrad).
Srednjoškolci: 1. Ivan Šamija, 2. Adam Durmić, 3. Domagoj Kostović (svi Medvedgrad);
Srednjoškolke: 1. Lea Čale (Bjelovar), 2. Klara Žibret (Medvedgrad), 3. Lorena Mioković (Medvedgrad). 

Kompletne plasmane po konkurencijama i ljestvice možete vidjeti u rubrici Školski badmintonOstali krugovi Lige odigrat će se prema sljedećim predloženim terminima:
III.krug 2. ili 3. 4. 2022.
IV. krug 28. ili 29. 5. 2022.
V. krug 11. ili 12. 6. 2022.
parski turnir i podjela nagrada - 
18. 6.

 

BADMINTON U MUZEJU 

Hrvatski športski muzej u prostoru Etnografskoga muzeja priredio je izložbu "Sport kao igra" u kojem se brojnim rekvizitima - između ostalih i badmintonskima - pridružio projektu "Igračke - djetinjstvo zauvijek". Opširnije na portalu HRT-a

 

DVADESET GODINA NAŠE STRANICE 

U hvatanju rokova promakla nam je jedna zanimljiva obljetnica. Naša je stranica 17. siječnja ove godine obilježila dvadeset godina postojanja. Prva vijest na webici bila je da je baš toga dana održana Izborna skupština Saveza - "(...) novi predsjednik Saveza je Lidija Petrinović Zekan, za tajnika Saveza ponovno je izabran Ratko Cvetnić, članovi novoga saziva Upravnoga odbora Saveza su Roman Cvetko, Vanja Kalinović, Andrea Kazesović, Marijan Rihtar i Šime Zekan".

1. veljače

 

ZAGREBAČKA LIGA - POZIV NA II. KRUG

Obzirom na žurne izmjene u kalendaru HBS-a, došlo je i do žurnoga ažuriranja kalendara Zagrebačke lige. Tako će se drugo kolo održati već ove subote, 5. ožujka. Poziv je u rubrici Školski badminton.

ODLUKE STOŽERA CZ-e 

Skrećemo pozornost na jučerašnje odluke Stožera koja ide u pravcu postupnog labavljenja mjera. Nadamo se da će se tako i nastaviti, a ovdje skrećemo pozornost na Odluku vezanu uz ograničenje okupljanja, posebno točku I., stavak 2. alineje 9 i 15 i točku III. predmetne Odluke koje se odnose na sustav sporta, te na Odluku vezanu uz obvezu tzv. COVID putovnice. 

26. veljače

 

ZASTOJ NA STRANICI 

Zbog tehnološkog zastarjevanja naša je stranica "otišla ispod radara". No, promjenom davatelja hostinga privremeno smo je osposobili, a nastojat ćemo da se taj problem riješi i dugoročno.

VELJAČA U SAVEZU 

U mjesecu koji je na odlasku nadopunili smo financijsko izvješće prema SSGZ-u. Ujedno stigla je i prva 12-ina za 2022. i to - kako je i najavljeno - prema razradi za redovne programe iz prošle godine. Za sada nema najava kad možemo očekivati rezultate Javnoga poziva, pa ostajemo kod informacije s početka godine da bi to trebalo biti u prvoj polovici ožujka.

UPITNIK IZ GRADSKOG UREDA

Iz Gradskog ureda proslijeđen nam je upitnik Ureda gradonačelnika, Službe za protokol, da se što žurnije, a najkasnije do utorka 1. ožujka o.g. dostavi adresar članica Saveza sa sljedećim podatcima za svaku udrugu:

- naziv udruge

- adresa sjedišta;

- e-adresa udruge;

- kontaktna osoba (ime i mobitel);

- Ime, prezime i e-adresa: predsjednika, dopredsjednika, tajnika udruge.

Obzirom da ove podatke vodimo u našoj rubirici adresar, molimo da pregledate ima li kakvih izmjena i dopuna, kako bismo iz tajništva poslali ažurne podatke.

1. veljače

 

PRODUŽEN ROK ZA PREDAJU FINANCIJSKIH IZVJEŠĆA

Na svojoj jučerašnjoj sjednici Upravni odbor SSGZ-a donio je odluku o produženju roka do 28. o.m.


PODNESCI PO PROS-u

Do jučerašnjega roka svoje su podneske Upravnom odboru priložili klubovi Medvedgrad 1998 i Zagreb Maksimir.

 

29. siječnja 

 

PODSJETNIK - PODNESCI PO PRAVILNIKU O RASPODJELI SREDSTAVA NATJECANJA

Podsjećamo da Pravilnik o korištenju sredstava za natjecanje (PROS) predviđa da klubovi podneske dostave Upravnom odboru do 31. siječnja. Pravilnik se nalazi u rubrici Akti Saveza.

 

24. siječnja 

 

ZAPISNIK I ODLUKE V. SJEDNICE UO-a...

...objavljeni su u rubrici Akti Saveza.

 

23. siječnja 

 

DVIJE OBAVIJESTI SSGZ-a

Prenosimo najvažnije naputke savezima, klubovima i pojedincima, iz dvaju aktualnih obavijesti SSGZ-a:

  • Temeljna obveza korisnika javnih sredstava je izvještavanje o namjenskoj potrošnji dobivenih sredstava, stoga još jednom apeliramo da putem web aplikacije https:f/mojsport.zaqreb.hr/zqsport financijskim izvještajima opravdate cjelokupna sredstva dobivena od Sportskog saveza Grada Zagreba. Zaključkom Upravnog odbora SSGZ-a određen je rok do 31. siječnja o.g za predaju i kompletiranje svih financijskih izvještaja, budući da je izvještavanje o namjenskoj potrošnji sredstava uvjet za daljnju evaluaciju prijava za sufinanciranje programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba za tekuću godinu. 
  • Molimo sve gradske sportske saveze da poslove iz svoga djelokruga obavljaju uz obvezu pridržavanja svih općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje objavi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao i odluka Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja. Molimo Vas da se za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koristite maske za lice ili medicinske maske kod svakog ulaska i izlaska iz zgrade te u hodnicima i drugim zajedničkim dijelovima zgrade SSGZ-a, u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička udaljenost zaposlenika od najmanje 2 metra, kod rada sa strankama, na radnim sastancima neovisno o osiguranom razmaku među sudionicima, u svim zatvorenim prostorima u kojima boravi više ljudi. Stranke i drugi posjetitelji koji dolaze u zgradu SSGZ-a, za cijelo vrijeme boravka u zgradi obvezni su koristiti maske za lice ili medicinske maske. Broj fizičkih sastanaka potrebno je smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preporučuje se održavanje sastanaka video vezom te pojačati telefonsku i e-mail komunikaciju. Kada su sastanci neophodni i neodgodivi, preporučuje se njihovo održavanje u što većim prostorijama uz dovoljnu udaljenost između sudionika. Preporučuje se smanjenje izravnih kontakata među zaposlenicima, posebno na udaljenosti manjoj od 2 metra. Za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 SSGZ obavljat će neposredni rad sa strankama uz prethodnu najavu elektroničkim ili telefonskim putem, pod uvjetom da zahtjev stranke nije moguće riješiti bez njene prisutnosti.

18. siječnja 

 

JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE - PODNESCI KLUBOVA I SAVEZA

Današnjom odlukom Upravni odbor ovjerio je preostale podneske koji su večeras predani po Javnom pozivu za sufinanciranje programa u 2022. Podneske su predali klubovi Flex, Medvedgrad 1998, Stella i Zagreb Maksimir, te - dakako - Savez, a svim su podnositeljima predaje potvrđene urudžbenim brojem. 

 

14. siječnja 

 

ODRŽANA V. SJEDNICA UO-a

Danas je u sjedištu Saveza održana peta sjednica Upravnog odbora ovoga mandata. Glavni zadatak odbornika bila je provjera podnesaka za Javni poziv, kako onih klubskih, tako i podneska Saveza. Upravni odbor je putem aplikacije ZGsport ustanovio da su podneske podnijeli sljedeći klubovi: BK Medvedgrad 1998, BK Stella, BK Zagreb Maksimir. Uočeni nedostatci u podnescima su evidentirani te će se klubovima dati rok do utorka u 12 h da kompletiraju, odnosno isprave svoje podneske, a te će se izmjene dostaviti na uvid i odobrenje UO-u. 

 

13. siječnja 

 

NAPOMENA UZ JAVNI POZIV I SUTRAŠNJU SJEDNICU

 

Zabilješka uz današnji kolegij tajnika je ispod, a ovdje posebno naglašavamo obvezu Upravnog odbora vezanu uz davanje suglasnosti klubovima koji se javljaju na poziv. Potrebno je provjeriti formalne uvjete, te spomenutu suglasnost dati na obrazce iz "Priložene dokumentacije" - obrazac 7. Opis programa te obrazac 9. Elaborat gradske sportske priredbe (ako klub prijavljuje taj program). Podsjećamo, sjednica UO-a je sutra u 17 sati kad će odbornicima biti predstavljeni ti obrazci.

 

ODRŽAN KOLEGIJ TAJNIKA

 

Danas je u sjedištu SSGZ-a održan kolegij tajnika, koji je vodio predsjednik Saveza Vjekoslav Šafranić. Tom prilikom prestavljen je i novi glavni tajnik SSGZ-a Tomislav Stojak. Osnovne poruke kolegija bile su vezane uz Javni poziv za sufinanciranje i financijsku situaciju u 2022. te je posebno istaknuto:

- financijski plan za ovu godinu je 115 milijuna kuna, mnogo manje nego prošlih godina i od saveza se traži da se tome prilagode;

- nikakvih drugih informacija i uputstva s razine Grada za sad nema, a sve dok se ne donese razrada Plana za 2022. sredstva za plaće - za one koji ostanu u programu - isplaćivat će se akontacijama na osnovu 2021.;

- najoptimističnija predviđanja ukazuju da bi se razrada Plana trebala pojaviti početkom 3. mjeseca;

- savezi, dotično njihova tijela, mole se da poštuju sve formalne uvjete Javnog poziva i prekontroliraju prijave klubova, kao i rok 18. siječnja. Nekompletne prijave, prjave mimo saveza ili poslije roka, neće se uzimati u obzir.

Novi glavni tajnik najavio je skore sastanke sa svim savezima te napomenuo da su njegova vrata širom otvorena. Najavio je i veću ulogu Upravnog odbora SSGZ-a te obećao da neće biti političkog interveniranja u financijski plan. U 2022. najavio je reviziju kriterija te "napad" na stare proračunske gabarite gradskog sporta - 160 milijuna, pa i više. Pravnica Saveza Suzana Šop podsjetila je sve udruge na zakonsku obvezu objavljivanja na webu ne samo svojih općih akata - Statut i sl. - nego i zapisnike i odluke svojih upravnih tijela.

Zaključak kolegija: vladavina kriterija i prilagodba postojećim okvirima.

 

12. siječnja 

 

V. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA - POZIV

 

Na osnovu Statuta Saveza, članak 34, predsjednik Saveza Šime Zekan sazvao je 10. siječnja 2022. V. sjednicu Upravnog odbora Saveza za petak 14. siječnja 2022. u 17.00 h u sjedištu Saveza, Savska 137, uz sljedeći prijedlog dnevnog reda:

1. Ovjera zapisnika i odluka IV. sjednice

2. Izvješće o radu za predhodno razdoblje

2.1 Izvješće o izvršenju odluka sa IV. sjednice 

2.2 Programsko izvješće za 2021. - sažetak 

2.3 Financijsko izvješće

3. Razrada plana za iduće razdoblje

3.1 Programski plan

3.1.1 Izmjene PROS-a sukladno prijedlogu odbornice Horvat Vrbnjak

3.2 Financijski plan 

4. Ovjera podnesaka na Javni poziv za 2022.

4.1 Ovjera podneska klubova

4.2 Ovjera podneska Saveza

5. Razno

Molimo odbornike koji nisu u mogućnosti ili namjeri doći na sjednicu da o tome na vrijeme izvijeste.

 

10. siječnja 

 

JAVNI POZIV - OVJERA SAVEZA 

Obzirom da se sjednica UO-a planira za petak molimo zainteresirane klubove da na vrijeme dostave tajništvu one obrasce iz Javnog poziva za sufinanciranje koji trebaju proći ovjeru Saveza.

 

ROK ZA PODNESKE PREMA PROS-u 


Podsjećamo da Pravilnik o korištenju sredstava za natjecanje (PROS) predviđa da klubovi podneske dostave Upravnom odboru do kraja siječnja. Pravilnik se nalazi u rubrici
Akti Saveza. 

 

OGLASI, OGLASI...


* Tvrtka Livestream1 nudi internetske prijenose sportskih događa uživo.

* OPG Markonis, Kestenovac 13, Zagreb, nudi priodni balzam od gaveza posebno učinkovit kod sportskih ozljeda. Kontakt 098 943 8800. 

4. siječnja 

 

ROK ZA FINANCIJSKU REALIZACIJU ZA 2021. 

 

Odlukom Upravnog odbora SSGZ-a obvezuju se svi korisnici sredstava Programa javnih potreba u sportu (klubovi i savezi) da zaključno s ponedjeljkom 31. siječnja 2022. godine opravdaju financijskim izvještajima cjelokupan iznos (100%) realiziran sukladno Programu javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2021. godinu. Financijsko izvještavanja u navedenoj aplikaciji obveza je klubova i saveza na temelju potpisanih ugovora o sufinanciranju programa/projekata, te kao takvo predstavlja formalni uvjet prilikom validacije prijava za sufinanciranje sredstava u tekućoj, 2022 godini.

 

3. siječnja 

 

ZAPISNIK I ODLUKE IZVANREDNE SKUPŠTINE SAVEZA

 

Zapisnik i odluke objavljeni su u rubrici Akti Saveza.